Θεματική Κατηγορία: Διοίκηση και Οικονομία
Έναρξη Μαθημάτων: 04-07-2025
Μέθοδος εκπαίδευσης: Διά Ζώσης διδασκαλία
ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ
- Έναρξη μαθημάτων: 04-07-2025
- Ώρες επιμόρφωσης: 34ώρες
- Τύπος πιστοποιητικού: Βεβαίωση παρακολούθησης
- Επιστημονική ευθύνη: Δήμου Ειρήνη, Καθηγήτρια, Τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων και Τουρισμού
- Ακαδημαϊκή ευθύνη: Δήμου Ειρήνη, Καθηγήτρια, Τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων και Τουρισμού
Περιγραφή Προγράμματος
Στο πλαίσιο της συνεργασίας του Τμήματος Διοίκησης Επιχειρήσεων και Τουρισμού του ΕΛΜΕΠΑ με το Πανεπιστήμιο του Ningbo θα αναπτυχθεί το προτεινόμενο πρόγραμμα με τη μορφή θερινού σχολείου που απευθύνεται σε Κινέζους φοιτητές. Η πρόταση γι’ αυτό το πρόγραμμα προέκυψε ως αποτέλεσμα της μέχρι τώρα συνεργασίας μεταξύ καθηγητών των δύο Πανεπιστημίων στα πλαίσια του Μνημονίου Συνεργασίας που έχει συναφθεί από το 2018 και αποτελεί τον προπομπό εκπαιδευτικών και ερευνητικών δράσεων που θα ακολουθήσουν.
Η εκπαίδευση των φοιτητριών και φοιτητών θα υλοποιηθεί στην Κρήτη από 4 έως 11 Ιουλίου και θα περιλαμβάνει εκπαίδευση σε θέματα ιστορίας, πολιτισμού, Κρητικής γαστρονομίας και παράδοσης. Πιο συγκεκριμένα, οι κεντρικοί στόχοι του προγράμματος μπορούν να συνοψιστούν στα παρακάτω.
- Ενίσχυση της διαπολιτιστικής επικοινωνίας
- Ανάδειξη της Ελληνικής πολιστιστικής κληρονομιάς και παράδοσης
- Εξοικείωση φοιτητών διαφορετικών πολιτισμών με την παράδοση και την ιστορία της Ελλάδας
- Ενίσχυση της εξωστρέφειας και της συνεργασίας του Ελληνικού Πανεπιστημίου με Πανεπιστήμια της Κίνας
Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα θα υλοποιηθεί από διδάσκοντες του Τμήματος Διοίκησης Επιχειρήσεων και Τουρισμού, εξωτερικούς συνεργάτες του Τμήματος και ένα μέλος ΔΕΠ του Τμήματος Επιστημών Διατροφής και Διαιτολογίας.
Σκοπός Προγράμματος
Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα πραγματοποιείται στα πλαίσια της συνεργασίας του Ελληνικού Μεσογειακού Πανεπιστημίου με το Ningbo University της Κίνας, η οποία έχει ξεκινήσει με υπογραφή Μνημονίου Συνεργασίας από το 2018. Στα πλαίσια της συνεργασίας αυτής το Τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων και Τουρισμού του ΕΛΜΕΠΑ έχει ήδη προσφέρει εντατικό μάθημα σε φοιτητές του Ningbo University στην Κίνα, έχει πραγματοποιηθεί συνεπίβλεψη διπλωματικής εργασίας μέσω του προγράμματος Erasmus+, ενώ καθηγητές του Τμήματος έχουν συμμετάσχει σε ετήσιο συνέδριο για την τουριστική εκπαίδευση που πραγματοποιείται στο Ningbo. Η διοργάνωση θερινών σχολείων για Κινέζους αλλά και για Έλληνες φοιτητές, καθώς και η συνδιοργάνωση συνεδρίων στο γνωστικό πεδίο του τουρισμού αποτελούν το επόμενο βήμα της συνεργασίας.
Μέσα από το πρώτο θερινό σχολείο που διοργανώνεται φέτος, οι φοιτητές του Πανεπιστημίου του Ningbo θα έρθουν σε επαφή με τον Ελληνικό πολιτισμό και την παράδοση και θα εκπαιδευτούν σε θέματα αξιοποίησης του πολιτιστικού αποθέματος και της τοπικής παράδοσης για την ανάπτυξη εναλλακτικών και ειδικών μορφών τουρισμού, που ενισχύουν την τοπική οικονομία και ανάπτυξη.
Ομάδες ενδιαφερομένων
Το Θερινό Σχολείο «Tourism, Culture and Heritage” απευθύνεται σε προπτυχιακούς φοιτητές και φοιτήτριες από το Πανεπιστήμιο του Ningbo, από τις κατευθύνσεις σπουδών “Tourism Management” και “Human Geography”.
Τόπος/Χώρος υλοποίησης
ΕΛΜΕΠΑ – Σχολή Επιστημών Διοίκησης και Οικονομίας
Εκπαιδευτικές εκδρομές:
α. Φάρμα Πεσκέσι
β. Οινοποιείο Διαμαντάκη
γ. Μουσείο Μουσικών Οργάνων – Χουδέτσι
δ. Κέντρο Υφαντικής Τέχνης «Αρετούσα» Αρχάνες
ε. Γυναικείος Συνεταιρισμός Αρχανών «Κρητών Γεύσεις»
στ. Μουσείο Ν. Καζαντζάκη – Μυρτιά
Αναμενόμενα μαθησιακά αποτελέσματα
Με την ολοκλήρωση του προγράμματος, οι συμμετέχοντες θα έχουν αποκτήσει τις παρακάτω γνώσεις και δεξιότητες:
- Έχουν εξοικειωθεί με την ιστορία και τον πολιτισμό της Κρήτης, με έμφαση στη Μινωϊκή εποχή αλλά και τη διαχρονική εξέλιξη της πόλης του Ηρακλείου
- Έχουν γνωρίσει την αυθεντική μουσική παράδοση της Κρήτης και την ιστορία των παραδοσιακών μουσικών οργάνων
- Αντιλαμβάνονται το ρόλο και τον τρόπο δημιουργίας οινοποιητικών διαδρομών
- Μπορούν να εφαρμόσουν εργαλεία ψηφιακής προβολής και προώθησης οινοτουριστικών υπηρεσιών και διαδρομών
- Γνωρίζουν τα χαρακτηριστικά της Κρητικής διατροφής και την παγκόσμια εμβέλειά της
- Αντιλαμβάνονται το ρόλο της Κρητικής διατροφής στη δημιουργία γαστρονομικών προϊόντων και στην ανάπτυξη ειδικών μορφών τουρισμού
- Αντιλαμβάνονται τη συμβολή της Κρητικής διατροφής για την περιβαλλοντική και κοινωνική βιωσιμότητα
- Κατανοούν τα βασικά χαρακτηριστικά των γυναικείων συνεταιρισμών και των προκλήσεων που αντιμετωπίζουν
- Αντιλαμβάνονται τη σύνδεση μεταξύ γυναικείων συνεταιρισμών και πολιτιστικής κληρονομιάς /κουλτούρας και τη σημασία τους για την τοπική τουριστική ανάπτυξη
- Έχουν κατανοήσει τη σημασία της ταυτότητας προορισμού, και της ανθεκτικής και συμπεριληπτικής διαχείρισης τουριστικών προορισμών
- Αντιλαμβάνονται το ρόλο του ανθρώπινου παράγοντα στη δημιουργία και προώθηση μιας βιώσιμης ταυτότητας προορισμού.
Μεθοδολογία υλοποίησης του προγράμματος
Το πρόγραμμα θα υλοποιηθεί αποκλειστικά δια ζώσης στη διάρκεια των 6 εργάσιμων ημερών, από 4 έως 11 Ιουλίου που οι φοιτητές θα βρίσκονται στην Κρήτη. Ένα μέρος των διαλέξεων θα πραγματοποιηθεί στην αίθουσα σεμιναρίων της ΣΕΔΟ του ΕΛΜΕΠΑ, ενώ οι υπόλοιπες ώρες σε χώρους στους οποίους θα πραγματοποιηθούν οι εκπαιδευτικές εκδρομές, για παράδειγμα σε κατάλληλα διαμορφωμένο χώρο Οινοποιείου και σε αίθουσα διαλέξεων του Δήμου Αρχανών.
Στο πλαίσιο του προγράμματος γίνεται χρήση ψηφιακών εκπαιδευτικών εργαλείων, όπως διαδραστικές παρουσιάσεις, ενώ οι φοιτητές θα έχουν ευκαιρίες βιωματικής μάθησης μέσα από εκπαιδευτικά εργαστήρια που θα οργανωθούν στους χώρους επίσκεψης.
Τρόπος Αξιολόγησης
Δεν υπάρχει αξιολόγηση στο συγκεκριμένο πρόγραμμα. Με την ολοκλήρωση του προγράμματος θα δοθεί Βεβαίωση Παρακολούθησης από το Ελληνικό Μεσογειακό Πανεπιστήμιο.
Περίγραμμα
Δομή Προγράμματος |
Πλήθος ωρών |
Ενότητα 1 Ιστορία της Κρήτης και Μινωικός Πολιτισμός |
3 |
Ενότητα 2 Εναλλακτικές Μορφές Τουρισμού – Πολιτιστικός Τουρισμός, Γαστρονομία και Οινοτουρισμός |
18 |
Ενότητα 3 Branding Τουριστικών Προορισμών |
7 |
Ενότητα 4 Κοινωνική Επιχειρηματικότητα και Τοπική Ανάπτυξη |
6 |
Επικοινωνία:
Κ.Ε.ΔΙ.ΒΙ.Μ. ΕΛΜΕΠΑ: kedivim@hmu.gr